Amasya Yöresel Yemekler
YÖRESEL YEMEKLER
Amasya, tarihsel yaşamı nedeniyle köklü bir kültür birikimine, ekolojik yapısı itibari ile zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Bu zenginlikler mutfak kültürüne de yansımıştır.
Her yörenin kendine özgü yemekleri vardır. Bazı yemekler ise diğer yörelerde de bilinmesine rağmen yöremizde değişiklik arz eder. İlimiz yöresel yemeklerinin başlıcaları:
Çorbalar
Çatal Çorba, Sakala Çarpan, Toyga Çorbası, Cilbir, Helle Çorbası, Kesme İbik Çorbası, Yarma Çorbası.
Etli Yemekler
Bakla Dolması, Etli Bamya, Keşkek, Ciğer Sarması, Göbek Dolması, Madımak, Mıhlama, Mumbar-İşkembe, Pastırmalı Pancar, Patlıcan Pehli, Pastırma Gağallemesi, Pirpirim, Sirkeli Ciğer ve Sulu Köfte.
Tatlılar
Dene Hasudası, Kuymak, Yuka tatlısı, Ayva Gallesi, Elma Tatlısı, Fırın Sütlüç, Gelin Parmağı, Gömlek Kadayıfı, Kalbur Tatlısı, Höşmerim, Peluza (Hasuda), Şeker Böreği, Unutma Beni, Vişneli Ekmek ve Zerdali Gallasi.
Hamur İşleri
Amasya Çöreği, Yağlı-Katmer, Kabak Kabuklu Pilav, Bişi, Cırıkta-Cızlak_Akıtma, Döndürme, Ekmek Aşı (Papara), Eli Böğründe, Haşaşlı Çörek, Haşaşlı-Cevizli Puaça, Hengel (Kıymasız Mantı, Kaypak, Mayalı, Patlıcanlı Pilav, Sini Su Böreği, Tepsi Böreği, Yakasal Böreği ve Yanuç.
TARİFLER
ÇATAL ÇORBA:
Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1/3 su bardağı arpa şehriye (kesme makarna da olabilir, hatta daha yerinde ve güzel olur)
- 4 - 5 yemek kaşığı yoğurt
- Tereyağı
- Nane
- Tuz
Yapılışı
- Öncelikle mercimekleri ayıklayıp güzelce yıkayın. Üzerine mercimekleri 3 - 4 parmak kadar geçecek kadar su ekleyip haşlayın.
- Mercimeklerin pişmesine yakın arpa şehriyeyi ya da makarnayı ekleyin. İkisi de güzelce pişince bir kapta yoğurdu sulandırın. (Yoğurdu tenceredeki çorbanın koyuluğuna göre ayarlayın.)
- Sulandırdığınız yoğurda 1 kepçe çorbanın suyundan ilave edin. Bir yandan da her ihtimale karşı karıştırırsanız yoğurdun kesilmemesini garantilemiş olursunuz. Yoğurdu biraz ılıştırdıktan sonra çorbaya, bir yandan karıştırarak ilave edin.
- En son tuzunu ekleyin. Bu sayede yoğurt kesilmez. Yoğurttan önce tuzu ekleyerek acı bir deneyim yaşamıştım vakt-i zamânında:) Çorbayı yoğurt ısınana kadar kaynatın ve ocaktan alın.
- Üzerine naneli tereyağı gezdirerek servis yapın
Mumbar - İşkembe
Malzemeler:
2 su bardağı bulgur
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı karabiber
1 takım koyun işkembesi (mumbarı ile birlikte)
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı: İşkembe kazınır, mumbarın içi temizlenir. İç kısmı dışa çevrilerek bulgurla birlikte hazırlanan harç mumbarın içine doldurulur, bakır kazanda işkembe ile birlikte 2 saat kadar pişirilir.
BAT (Günlein Vazgeçilmezi :)
MALZEMELER
- 1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 2 kaşık salça
- 2 domates
- 2 kuru soğan
- 3 -5 dal yeşil soğan
- 200 gr üzüm yaprağı
- 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
- 1 çorba kaşığı taze reyhan (yoksa kuru reyhan)
- 1 demet dere otu
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Yeteri kadar tuz
YAPILIŞI
Mercimek haşlanıp soğutulur. Salça, ceviz domates, dereotu, reyhan, soğan doğranıpkarıştırılır. Üzüm yaprağı ve köy ekmeği ile servis edilir.
Hasuda (Tatlı)
Malzemeler:
1 Bardak nişasta
5 Bardak su
1 Bardak toz şeker
3 Kaşık tereyağı
1/2 Bardak ceviz içi
Hazırlanışı: 4 bardak su kaynatılır, 1 bardak su ile nişasta karıştırılır, kaynar suya ilave edilir karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra bir tepsiye dökülerek üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir. Ceviz serpilerek servise sunulur. Sıcak olarak yenir.
Kalbura Bastı (Tatlı)
Malzemeler :
1 Paket margarin
Şerbet için:
1 paket vanilya
2 adet yumurta
1.5 kg. toz şeker
1 tutam tuz
1 litre su
2 kaşık yoğurt
1/2 limon suyu
1 su bardağı ceviz
1 paket kabartma tozu
Malzemelere yetecek kadar un
Hazırlanışı: Unun ortası havuz yapılır. Margarin, yumurta, tuz, yoğurt, vanilya ilave edilerek yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığına getirilir, hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılır, her parçanın içerisine ceviz konularak kalbur üzerinde şekli verilir. Bir tepsiye dizilerek orta ısıda fırında 30-35 dakika pişirilir. Piştikten sonra üzerine soğuk şerbet dökülür. Servis yapılır.
Amasya Çöreği
Malzemeler:
3,5 su bardağı süt
½ su bardağı sıvıyağ
1 paket yaşmaya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Aldığı kadar un
200gr. tereyağı
Ceviz (dövülmüş)
Hazırlanışı: Tereyağı ve ceviz haricindeki diğer malzemeleri yoğurarak bir hamur elde edin. Mayalanmaya bırakın. Hamur mayalandıktan sonra 12 parçaya bölün.Altı tanesini servis tabağı büyüklüğünde açın. Açılan bu hamurların aralarına eritilmiş tereyağı ve ceviz serperek üst üste koyun. Merdaneyle biraz büyütün. Bu büyütülmüş hamurdan iki parmak eninde şeritler kesin. Her şeriti bükerek dikdörtgen tepsinin uzun tarafının boyutunda uzatın ve tepsiye böylece yerleştirin. Diğer şeritlere de aynısını yapın. Diğer altı bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp sırayla tepsiye dizin. Üzerlerine yumurta sürdükten sonra ısıtılmış fırında pişirin..
BaklaDolması
Kullanılan Malzemeleri 200 gr. bakla, 1 başsoğan, 2 su bardağı yarma, 1/2 kg. kıyma, 1 kaşık salça, biber, tuz, 1 çaybardağı sıvı yağı, sarmalık yaprak.
Yapılışı : Bir gün öncedenıslatılan baklalar soyulur. Yarma, kıyma, kuru soğan, salça, biber, tuz, sıvıyağı, hepsi karıştırılır. Dolmanın konacağı tencerenin içine kemik konur.Yaprağın içerisinde malzemeler konarak bohça şekline sarılır ve kemiklerinüstüne konur. 2 su bardağı su konarak kaynatılır. Etli Bamya
Kullanılan Malzemeleri 250gr. Bamya, 250 gr. parça kuzu eti, 100 gr. margarin, 1 tane soğan, 3 adetdomates, 1 kaşık salça, 1 tane limon.
Yapılışı : Bir tencerenin içineyağ ve soğan, et konularak kavrulur. Üzerine domates doğranarak salça eklenir.Limon sıkılarak bamyalarda yemeğin içine konulur. Tuzunu ilave ederek kısıkateşte pişirilir.
Göbek Dolması
Kullanılan Malzemeleri
2kg. Kaburga Eti vekarın zarı, 1kg. Pirinç, Ciğer, dolmalık Fıstık, Kuş üzümü, Maydanoz, Baharat,tuz ve tereyağı.
Yapılışı : Hazırlanan iç pilavaçılan göbeğin içerisine doldurulur .ve ağzı dikilir. Yağda kızartıldıktansonra pişene kadar suda haşlanır ve fırında kızartılır.
Ana Sayfa
Gezi Klubu